donderdag 28 oktober 2010

De zintuigenboom, door Sylvia van Zoeren

Je ogen, oren, neus, mond en je huid (handen) helpen je om van alles te zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Soms beleef je heel veel. Dan kan je lichaam een beetje druk worden. Je hersenen geven dan seintjes door aan je lichaam dat meteen begint te reageren: je kunt een druk hoofd krijgen of natte handen, een beetje gaan hijgen of druk gaan praten. Ook kan het gebeuren dat je niet meer goed kunt opletten of nadenken. Of dat je ’s avonds moeilijk in slaap valt. Je zintuigen zorgen er samen met je hersenen voor dat je allemaal indrukken opslaat en verwerkt. Alles dat je hebt beleeft onthoudt je. Meestal doe je dat zonder er bij na te denken. Dus als je dan rustig wordt kan het zijn dat je ineens weer erg moet denken aan wat je allemaal mee hebt gemaakt. In bed, als je gaat slapen, gaat het licht om je heen uit. Dan kan het ook zijn dat je ineens weer alles voor je ziet. Of dat je het nog eens in je hoofd beleeft. 


Doe je ogen eens dicht? Doe maar alsof je naar buiten gaat en in een prachtige tuin komt. In de tuin staat een enorme boom. De stam van die boom is zo dik dat je vingers elkaar niet raken als je je armen er om heen zou leggen. Zelfs niet als je dat met zijn tweeën zou doen! De wortels gaan diep de aarde in. De boom staat daardoor stevig in de grond en ziet er sterk uit. We doen alsof in deze boom de opslagkamertjes van je zintuigen zijn.


Je ziet dat er een deur in de boom zit. Je loopt over het zachte gras en pakt met je hand de deurknop. Voorzichtig draai je de deur open. Dan zie je het, het is een holle boom. Boven je hoofd straalt een prachtige kristallen lamp. Als je aan het touwtje trekt begint het lampje om je heen te stralen. Het licht is heel prettig en maakt dat alles in je auratuin wordt verlicht. Dan zie je naast je een klein trappetje met drie treden. En je gaat het trappetje af. Je voelt je heel veilig en fijn, de boom straalt een heerlijke energie uit. Je lichaam wordt rustig en zacht. Als je beneden bent kom je in een prachtige hal en je ziet een paar deuren.


Op de deuren staan de zintuigen geschilderd met mooie gouden verf. Je ziet een deur met een oog, een deur met een oor, eentje met een mond en een neus en eentje met een hand. Ook is er voorbij de deuren een gouden trappetje dat naar zolder lijkt te gaan.

Als je goed kijkt staat er op een bordje naast de deuren: opslagkamers van de zintuigen van _____________________, en tot je verbazing zie je je eigen naam op de deuren staan!

Voor de deuren liggen vuilniszakken. Die liggen er niet voor niets…… Je mag namelijk de opslagkamers van je zintuigen lekker schoonmaken. Alsof je een grote schoonmaak gaat houden.

Nou dat laat je jezelf geen twee maal zeggen, je hebt zoveel beleefd de afgelopen tijd…… Dus pak maar een vuilniszak en ga de eerste opslagkamer maar binnen. Alles dat je hebt gezien en waar je naar hebt gekeken vind je daar. Het is er een drukte van belang.
Het meeste dat je beleeft doe je namelijk door te zien en te kijken.
Je kijkt naar de televisie, naar het schoolbord, naar het computerscherm of je schermpje van de Nintendo DS, naar wat je aldoor tegenkomt en om je heen ziet. Dat is dus heel veel. Sommige dingen die je hebt gezien zul je willen bewaren. Maar heel veel is de moeite niet waard.

Dus maak dit kamertje maar lekker schoon. Pluk maar weg wat weg kan en stop het in de vuilniszak! (neem even de tijd om dit te doen….) Doe nu maar een stevige knoop in de vuilniszak. Straks komt de vuilniswagen en die ruimt het op! Zet de zak maar op de gang neer. Dan doe je zorgvuldig de deur dicht. Lekker rustig is het daar nu!

Op de deur ernaast staat een prachtig oor geschilderd.

Nu, je raadt het al….
Alles dat je hebt gehoord en waar je naar hebt geluisterd vindt je daar. Het is er een drukte van belang. Je hoort ook erg veel. Soms zonder er bij stil te staan. Als je luistert naar iets gebruik je allebei je oren om goed op te letten. Maar soms heb je ook nog allerlei geluiden gehoord die niet echt belangrijk zijn.
In de klas is altijd geluid. Soms heel veel en soms wordt het stil als iedereen zijn werkje doet. Ook de televisie, de computer of de Nintendo DS maken heel veel geluidjes. Let maar eens op in dit kamertje, welke geluiden je aldoor tegenkomt en hoeveel je eigenlijk wel hoort. Dat is dus heel veel. Geluiden kunnen hard zijn of zacht klinken. Sommige dingen die je hebt gehoord zul je willen bewaren. Maar heel veel is de moeite niet waard. Dus maak dit kamertje maar lekker schoon. Pluk maar weg wat weg kan en stop het in de vuilniszak! (pauze) Doe een flinke knoop in de vuilniszak en zet hem maar in de gang. Die wordt straks gehaald…… opgeruimd staat netjes.

Dan kun je nu de deur ingaan waar je alles achter hebt opgeslagen dat je hebt geroken en geproefd. Op de deur staan een neus en een mond geschilderd. Wat grappig eigenlijk….. we ruiken van alles vind je niet? Natte regenjassen in de gang, wasco krijtjes in de klas, hondenpoep buiten in het gras, appeltaart in de keuken, het lekkere luchtje van mama, de zeep in de badkamer. Je hebt ook je eigen geur om je heen. En proeven doen we ook elke dag, witlof of snijbonen, pannenkoeken, dropjes of spruiten. Ga maar eens dat kamertje in en ruim maar op wat je allemaal niet meer hoeft te bewaren……. (pauze) Zo! Dat is opgeruimd! Knoop in de zak en op de gang er mee!

Nu zou je denken dat je klaar bent. Maar nee, de laatste deur is de deur waarachter alles is opgeslagen wat je hebt gevoeld de afgelopen tijd. Wat voelen we veel! Warmte en kou, of het ergens fijn is of juist onprettig, zacht of hard. Maar ook wat je lichaam allemaal voelt. Gespannen of ontspannen, stijf of lekker losjes, boos, bang of verdrietig. Nu, neem een flinke vuilniszak en pluk alles maar uit dit kamertje dat van jou opgeruimd mag worden (pauze, meestal hebben de kinderen hier wat meer tijd nodig).
Zo! Opgeruimd? Je zult merken dat je door het opruimen van al die opslag-kamertjes lekker rustig wordt! De komende tijd zul je je heerlijk ontspannen voelen als je er aan denkt dat je deze droomreis hebt gemaakt. Je kunt natuurlijk ook zelf elke avond even een flinke opruiming houden. Of tussendoor als je merkt dat je een beetje druk wordt of veel moet nadenken. Of als je je slecht kunt concentreren. 

Want door deze droomreis heb je geleerd hoe je jezelf kalm kunt maken!

Lees en luister ook zelf: De Zintuigenboom, een zingevingsboek voor kinderen met luister cd. Zie www.energyswitch.nl 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten